top of page
Αναζήτηση

Δρώμενο στο Αρχοντικό Ελύτη

Μία πρωτότυπη ξενάγηση στο γνωστό αρχοντικό της ΜυτιλήνηςΤην Τετάρτη 17 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε μια δραματοποιημένη ξενάγηση 3 τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής, στην οικία Αλεπουδέλλη (ευρέως γνωστή ως Αρχοντικό Ελύτη) στη Σουράδα Μυτιλήνης.


Τα παιδιά ήταν Ε’ και Στ΄τάξης και συνοδευόντουσαν από τους εκπαιδευτικούς τους Πωλίνα Σαμαρά, Εύη Καρμίρη, Σούλα Ταμτάμη, Ελένη Γαρούφα, Πάτροκλο Χονδρονικόλα. Ακολουθώντας το σενάριο που βασίστηκε σε μια ιδέα της Φερενίκης Τσαμπαρλή , τα 45 παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του ισογείου αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα συνδυασμό θεατρικού δρώμενου με παιγνίδι θησαυρού. Συγκεκριμένα τα παιδιά βίωσαν την αναπαράσταση της επίσκεψης στη Λέσβο του Οδυσσέα Ελύτη, του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ και του Άγγελου Κατακουζηνού την άνοιξη του 1965, με σκοπό την οργανωτική προετοιμασία των εγκαινίων του Μουσείου Θεόφιλου στις 29 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, στη Βαρειά Μυτιλήνης.


Με την βοήθεια ερασιτεχνών ηθοποιών, τα παιδιά συνομίλησαν με την προαναφερθείσα καλλιτεχνική τριανδρία, έμαθαν την ιστορία του Αρχοντικού, ξεναγήθηκαν από τις ψυχοκόρες του σπιτιού, ενέπνευσαν με τις λέξεις που ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια της περιήγησης, τον Οδυσσέα Ελύτη να γράψει ωραίους στίχους, τους οποίους και απήγγειλε ο ίδιος στο εκστασιασμένο παιδικό κοινό. Ακολούθησε ζωγραφική από τα παιδιά σε χάρτινα πλακάκια ,εμπνευσμένα από τα παλιά πλακάκια του αρχοντικού.


Στα παιδιά προσφέρθηκε υγιεινό κολατσιό με ψωμί από παραδοσιακό φούρνο και χυμό. Η εκδήλωση έκλεισε το μεσημέρι με φωτογράφιση των παιδιών, των ηθοποιών και των ιδιοκτητών του αρχοντικού.


Αναλυτικά οι συντελεστές της εκδήλωσης:


  • Ιδέα & Σενάριο: Φερενίκη Τσαμπαρλή , Πωλίνα Σαμαρά, Δημήτρης Πρωτούλης

  • Κείμενα ξενάγησης: Εύα Γιαννίκου

  • Εκπαιδευτικό υλικό : Φερενίκη Τσαμπαρλή, Πωλίνα Σαμαρά

  • Σκηνοθεσία & Μουσική επιμέλεια: Κλεομένης Τζανέτος

  • Κουστούμια: Όλγα Συροπούλου

  • Ηθοποιοί: Κλεομένης Τζανέτος (εκφωνητής, Οδυσσέας Ελύτης), Στρατής Βλαστάρης (Τεριάντ), Δημήτρης Πρωτούλης (Άγγελος Κατακουζηνός), Μαρία Τζανιδάκη, Αύρα Μολυβιάτη, Αλέκα Κομνηνού, Εύα Γιαννίκου (4 ψυχοκόρες)

  • Οργανωτικά: Αναστασία Βουνάτσου, Όλγα Συροπούλου, Μαρία Τζανιδάκη

  • Βιντεοσκόπηση/ Μοντάζ: Κωνσταντίνος Βουγιούκας /Θωμάς Μαμάκος

  • Φωτογραφία: Στρατής Σέντας, Άρης Σπέρκος και Μαρία Πανάγου


Συμπαραστάτες & Χορηγοί


Η Ομάδα του «Open Lesvos», ευχαριστεί θερμά για την φιλοξενία τους ιδιοκτήτες τον κ. Κώστα Ιωάννου και την κ. Όλγα Βαλιάδου Ιωάννου, τα θεατρικά σωματεία «Άστεγοι» και «Θεατρικό Εργαστήρι Δ. Μυτιλήνης», τον παραδοσιακό φούρνο «Κίμωνας», την «ΗΧΩ ΑΕ» για τον εξοπλισμό, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την μεταφορά του, τους Θωμά Μαμάκο και Κωνσταντίνο Βουγιούκα για τη βιντεοσκόπηση και το μοντάζ, τους Στρατή Σέντα, Άρη Σπέρκο και Μαρία Πανάγου για τη φωτογράφιση και βέβαια τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής για την ενεργή συμμετοχή τους.

Τέλος, ήταν τιμητική για την Ομάδα μας η παρακολούθηση της εκδήλωσης αφενός από τα στελέχη της «Δημιουργικής Ευρώπης» (Creative Europe) που είχαν έλθει στη Λέσβο για την παρουσίαση των δυνατοτήτων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και αφετέρου από τον κ. Δημήτρη Μπούμπα, συντονιστή εκπαιδευτικού έργου του 1ου Περιφ.Κέντρου Εκπαιδ. Σχεδιασμού της Περιφερειακής Δ/νσης Α/Βαθμιας και Β/Βαθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου.


Οι εκδηλώσεις του «Open Lesvos» γίνονται υπό την αιγίδα της ΙΔΕΑ ΑΜΚΕ


Περισσότερα

Περισσότερα για την ξενάγηση αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις του Open Lesvos
hashtags: #openlesvos #Mytilene #ξενάγηση #Ελύτης #αρχοντικά #Μυτιλήνη
34 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page