top of page

7ο Open Coffee Mytilene

 

Διαδικτυακός ο καφές μας μέσω Skype

Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Απριλίου. ήπιαμε για πρώτη φορά τον καφέ μας διαδικτυακά χρησιμοποιώντας τη δωρεάν βερσιόν του Skype. Ένα άγχος υπήρχε γιατί δεν ξέραμε αν θα αντέξει το σύστημα και αν όλοι οι συμμετέχοντες θα ένιωθαν άνετα με τη χρήση του. Τελικά όλα πήγαν καλά, παρότι ξεπεράσαμε το όριο των 50 εγγραφών, ίσως γιατί η ταυτόχρονη συμμετοχή δεν ξεπέρασε τα 42 άτομα.

 

Ξεκινήσαμε με μια παρέκκλιση από το πρόγραμμα: συνδεθήκαμε με τη Γαλλική πρωτεύουσα για να συνομιλήσουμε με τον Μυτιληνιό @Stratos Kamenis, ο οποίος είναι στέλεχος του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Δύσκολη η κατάσταση εκεί, πράγμα που αποτυπώνεται και στα δύο πρωτοσέλιδα της Liberation και του  Le Monde. Επιπλέον για να κυκλοφορήσεις απαιτείται έγγραφο, δεν έχουν σύστημα με αποστολή SMS.

 Όσον αφορά το μετά, η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ δεν είναι και πολύ ευοίωνη για τη χώρα μας λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνεχίσαμε με τον διευθυντή  του Γυμνασίου-Λυκείου Άγρας Lazaros Hontromatidis που μας μίλησε για τις πρωτότυπες και βραβευμένες δράσεις που κάνουν υπό τη καθοδήγησή του οι μαθητές του σχολείου.

Ένα από αυτά είναι το βιολειτουργικά κρουασάν. Τα βιολειτουργικά, είναι  ενεργειακά και υγιεινά τρόφιμα που δρουν προληπτικά για την διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και θεραπευτικά. Το δεύτερο είναι  η δημιουργία ενός πακέτου  προϊόντων ευεξίας  για τα ξενοδοχεία του τόπου μας, που θα στηρίζεται στο βιομετρικό προφίλ του κάθε επισκέπτη. Με βάση αυτό θα του παρέχεται το προσωπικό του διαιτολόγιο μαζί με αθλητικές δραστηριότητες όπως περιπατητικός τουρισμός κ.α .Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι τα παιδιά έφτιαξαν εικονική επιχείρηση για όλα αυτά αλλά σαφώς υπάρχουν προοπτικές για συνεργασία πραγματικών επιχειρήσεων που θα εκμεταλλευόντουσαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ο Δημήτρης Μουρατίδης, τεχνικός, συνεργάτης του Open Space Μυτιλήνης, μας μοιράστηκε τα σχέδιά του για την μετεξέλιξη του τέως Παντοτεχνείον Μολύβου σε ένα δημιουργικό  πολυεργαστήρι στη Μυτιλήνη, τύπου MakerSpace. Τα MakerSpace είναι χώροι με πάγκους, εργαλεία και υλικά κάθε λογής, που βοηθούν τις ιδέες των συμμετεχόντων να γίνουν πραγματικότητα. Χώροι εξερεύνησης, δημιουργίας και διαμοιρασμού της γνώσης. Το τι μορφή θα έχει αυτή η προσπάθεια είναι ανοιχτό. Θα μπορούσε να ξεκινήσει σαν ένα συνδρομητικό εθελοντικό πολυεργαστήρι που ίσως αργότερα  εξελισσόταν σε κάτι πιο επιχειρηματικό.

 

Η Eva Giannikou είναι επαγγελματίας ξεναγός, ερασιτέχνης ηθοποιός στο Θεατρικό Εργαστήρι και ενεργό μέλος της ομάδας Open Lesvos.  H Εύα μας γνώρισε την ΠΑΡΕΑ @ ΛΕΣΒΟΣ, τη νεοσύστατη Κοιν.Σ.Επ που εδρεύει στη Μυτιλήνη και αποτελείται αμιγώς από επαγγελματίες διπλωματούχους ξεναγούς. Εστιάζει στον σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση πρωτότυπων ξεναγήσεων και βιωματικών πολιτιστικών δράσεων που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, την τοπική ιστορία και κουλτούρα, απευθυνόμενη τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους επισκέπτες της Λέσβου. . Και βέβαια μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς  και συνέργειες με άλλες επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, πολιτιστικά σωματεία, τοπικούς παραγωγούς κλπ. Η ΠΑΡΕΑ @ ΛΕΣΒΟΣ ήδη έχει διοργανώσει δύο πολύ επιτυχημένες και μοναδικές ξεναγήσεις στο Μουσείο Τεριάντ και στο Βυζαντινό Μουσείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Panagiotis Agourogiannis γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι  Γεωπληροφορικάριος, Υποψ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μας μίλησε για τα Έξυπνα Δίκτυα ως αναπτυξιακά εργαλεία, αναφέροντας και σχετικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που υλοποιεί η ομάδα του, σε τομείς όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και το περιβάλλον. Για παράδειγμα εφαρμογή εύρεσης και προσομοίωσης της διαδρομής του Μαραθωνίου της  Αθήνας ή της Μελβούρνης στη Λέσβο΄, χάρις τις δυνατότητες της γεωπληροφορικής. Έτσι μπορεί να συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη αφού θα μπορούν οι  ενδιαφερόμενοι επισκέπτες να αθλούνται / προπονούνται στο νησί μας, κάνοντας διαδρομή με παρόμοια δυσκολία, υψόμετρο κλπ με την πραγματική. Ανάλογη  χρήση μπορεί να γίνει και στα γυμναστήρια όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί η εφαρμογή. Είναι ανοιχτός σε προτάσεις συνεργασίας για την ανάπτυξη και το πλασάρισμα αυτών των εφαρμογών στην αγορά


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Μυτιληνιός Babis Kourtzis συνομίλησε μαζί μας από την Αθήνα. Είναι Founder  και CEO της start up Exclusivi που έχει σαν έδρα της τη Μυτιλήνη. Αν θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα τίτλο στις υπηρεσίες που προωθεί η Exclusivi θα ήταν εργαλεία αναβάθμισης και εμπλουτισμού των υπηρεσιών φιλοξενίας. Και μάλιστα μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, που σπάει τα στεγανά μεταξύ των αγορών των Tour Operators, των ξενοδοχειακών μονάδων και των τουριστικών πρακτόρων. Εστιάζει φυσικά στα πεντάστερα ξενοδοχεία και απευθύνεται στη διεθνή αγορά. Οι δυνατότητες της πλατφόρμας είναι απίστευτα μεγάλες και πολλαπλές βοηθώντας τον πελάτη να επιλέξει από το κινητό του και να κάνει κράτηση από θέση στη πισίνα και εστιατόριο μέχρι  εξωτερικές δραστηριότητες κάθε είδους. Πραγματικά μια εντυπωσιακή δουλειά που θα άξιζε να αφιερωθεί πολύ χρόνος για να παρουσιαστεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Chris Valasellis γεννήθηκε στην Αυστραλία και ζεί στη Μυτιλήνη από τα 13 του. Ο Χρήστος είναι ιδιοκτήτης τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού αλλά αποφάσισε η κύρια δουλειά του να είναι προγραμματιστής. Ασχολείται με τον προγραμματισμό από τα τέλη της δεκαετίας του 80 και σε συνδυασμό με τη μουσική δημιούργησε ένα σύστημα ραδιοφωνικού αυτοματισμό, το λογισμικό Jazler που πουλάει σε όλο τον κόσμο και το οποίο το εμπλουτίζει και βελτιώνει ετοιμάζοντας μια ακόμα πιο λειτουργική έκδοσή του. Επίσης έχει δημιουργήσει ένα ανάλογο λογισμικό για TV , τον τηλεοπτικό αυτοματισμό. Ταυτόχρονα, μαζί με συνεργάτες του από το εξωτερικό επεξεργάζονται ένα λογισμικό που θα επιτρέπει με πολύ χαμηλότερο κόστος, τη δημιουργία μιας πλατφόρμας Ψηφιακού Ραδιοφώνου.


Στη συζήτηση παρενέβησαν με ερωτήσεις και σχόλια αρκετοί συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων Ilias Malamatinas, Evgenia Drekolia, Dimitris Kavroudakis, Marios Balis, Ioannis Spilanis, Michael Bakas και άλλοι φίλοι και φίλες.


Πολλές ευχαριστίες σε όλους για τη συμμετοχή και την πολύ καλή συζήτηση που είχουμε! Απ΄ ότι φαίνεται υπάρχει η διάθεση για επικοινωνία και συνεργασίες και ίσως οι δίμηνες συναντήσεις μέσω του Open Coffee να μην φτάνουν για να καλύψουν την ανάγκη για μια συνεχή παρουσία και ενδυνάμωση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Ήδη λειτουργεί μια κλειστή ομάδα στο Messenger με  brainstorming και θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες. Θα είμαστε σε επαφή!

 


Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στη σελίδα του Facebook του Open Coffee Mytilene 

hashtags:  #open_coffee #open_coffee_Mytilene #startups #innovative #entrepreneurship 

YouTube List

bottom of page