4ο Open Coffee Mytilene
Με μεγάλη και ενεργή συμμετοχή στις 23-9-2019
Κατά κοινή ομολογία ένα από τα πιο επιτυχημένα Open Coffee Mytilene. Κάπου 60 συμμετέχοντες, ενδιαφέροντα θέματα και ομιλητές και στο τέλος αρκετά πηγαδάκια και δικτύωση.
Μια που είμαστε καινοτόμοι, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από το τέλος:
Μία Συγνώμη και Πολλές Ευχαριστίες
Να ζητήσω κατ’ αρχάς συγνώμη που κάποιοι φίλοι ταλαιπωρήθηκαν με τις καρέκλες (ήρθαν πολύ περισσότεροι από όσους περιμέναμε) και που κάποιοι παρακολούθησαν (αναγκαστικά) από το διπλανό χώρο με αποτέλεσμα να μην ακούνε καθαρά όλες τις κουβέντες μας. Θα φροντίσουμε να είμαστε όλοι πιο άνετα την επόμενη φορά!
Ευχαριστούμε το Marina Yacht Club για τη φιλοξενία, τους Χρήστο Χατζάκη και Ειρήνη Τσακάλογλου για το κέρασμα της απολαυστικής τους μπύρας, τον Kostas Georgakopoulos για τα γραφιστικά, το Ρ/Σ Στο Νησί 99fm για τη δημοσιότητα, ευχαριστούμε τους ομιλητές μας με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους και βέβαια όλους εσάς που με την παρουσία και τις παρεμβάσεις σας, μας δίνετε κουράγιο να συνεχίσουμε
Παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες
Είχαμε πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις προς όλους τους εισηγητές και επίσης πολλές παρεμβάσεις σε κάθε θέμα που συζητιόταν. Ενδεικτικά αναφέρουμε από το Επιμελητήριο τον πρόεδρο του Βαγγέλης Μυρσινιάς και το μέλος της Διοικούσης Επιτροπής Νικόλαος Αθανάσης,,τον πανεπιστημιακό καθηγητή και Περιφερειακό Σύμβουλο Ioannis Spilanis, τους διδάσκοντες το μάθημα της Πράσινης Επιχειρηματικότητας στο Παν/μιο Αιγαίου Maria Chatziantoniou και Marios Balis, το στέλεχος των Οικολόγων Michael Bakas, τον συνδικαλιστή εκπαιδευτικό Αριστείδης Σγατζός το στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής Mouflouzellis Efstratios τον Dimis Patounis που σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρικό χειροποίητο ποδήλατο βουνού στην Ελλάδα, τον ελαιοτριβέα /τυποποιητή Μιχάλη Τζωρτζή Eleon Olvia, τον κτηνίατρο Τσακιρης Γιάννης τους επιχειρηματίες τουρισμού Evgenia Drekolia και Dimitris Bernardakis τον Christofer Somarakis από το Fagi.gr, τον σύμβουλο επιχειρήσεων Ilias Malamatinas τον οικονομολόγο Dimitri Vourellis, την καλλιτέχνιδα και-ακτιβίστρια Fereniki Tsamparli , την αρχιτέτονα και καλλιτέχνιδα Stella Augoustidou τον γραφίστα Dimitris Bostandas , τον Περιβαλλοντολόγο Babis Petsikos, και πολλούς άλλους φίλους και φίλες που ξεχνώ τα ονόματά τους και παρακαλώ ας με συγχωρέσουν.
Θέματα και Εισηγητές
Μετά από μια μικρή εισήγηση από τον Δημήτριος Πρωτούλης για τον θεσμό του Open Coffee σε Αγγλία και Ελλάδα προχωρήσαμε σε δεκάλεπτες εισηγήσεις Όπως θα διαπιστώσατε και σε αυτή και στις προηγούμενες συναντήσεις μας, παίζει δυνατά η «πράσινη» πλευρά της επιχειρηματικότητας. Είναι κάτι με το προφίλ της Λέσβου και είναι η συνεισφορά μας στην προσπάθεια για αναστροφή της κλιματικής αλλαγής
O Δ/ντης της Etalsa Nisson Periplous Τάσος Περιμένης για μια νέα προκήρυξη ενίσχυσης της καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας που θα βγεί σε λίγους μήνες, Ο κ. Περιμένης αποκάλυψε ότι έρχεται νέα πρόσκληση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για τις παράκτιες περιοχές, που αφορά και τη Λέσβο με κύρια στόχευση τη νεολαία έως 35 ετών και επιδότηση έως και 80%
Η Δ/ντρια του ΚΕΚΑΠΕΛ Mary Constantoglou παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του διαβαλκανικού σχολείου μέσω διαδικτυακής εκπαίδευσης με δωρεάν συμμετοχή και πιστοποίηση από 4 Πανεπιστήμια. Η προκήρυξη αναμένεται από τις 15 Οκτωβρίου μαζί με άλλα projects για τη βράβευση των πέντε καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών.
Η Ειρήνη Χρυσοβαλάντου-Κρασσά και η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου παρουσίασαν στο 4ο Open Coffee τη βραβευμένη φοιτητική τους πρόταση καινοτομίας ExpDom. Οι δύο φοιτήτριες σπουδάζουν στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στην Μυτιλήνη με ειδικότητα στην μηχανική περιβάλλοντος. Στα ενδιαφέροντά τους είναι η διαχείριση των αποβλήτων, η πράσινη επιχειρηματικότητα και το digital marketing. Από το 2018 που συμμετείχαν στο θερινό σχολείο «eBiz2018», αναζητούν τρόπους να συνδέσουν την πράσινη επιχειρηματικότητα με τον ψηφιακό κόσμο. Έτσι προέκυψε το ExpDom, που είναι μία εφαρμογή πράσινων προορισμών και δραστηριοτήτων, με κύριο στόχο την οργάνωση πράσινων διακοπών, με προτάσεις προορισμών, δραστηριοτήτων, πράσινων επιχειρήσεων καθώς και οικολογικών πακέτων. Η εφαρμογή θα απευθύνεται σε τουρίστες και επιχειρήσεις και θα είναι διαθέσιμη, δωρεάν μέσα από το Google store.
Ο Κώστας Κόρακας μας μίλησε για ένα άλλο καινοτόμο και φιλόδοξο πρότζεκτ που ξεκίνησε εδώ και χρόνια να σχεδιάζει και να υλοποιεί και που αφορά στη μετατροπή ενός συμβατικού αυτοκινήτου σε ηλεκτρικό και τα εμπόδια που συνάντησε και συνεχίζει να συναντά. Με κυριότερο, την ανυπαρξία στη χώρα μας ενός πιστοποιημένου ΚΤΕΟ για ταηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ο Χρήστος Χατζάκης Xristos Xatz απόφοιτος οινολογίας και τεχνολογίας ποτών με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ζυθοποιίας και η σύζυγός του Ειρήνη Τσακαλογλου Eirini Tsak είναι δύο οίκο-ζυθοποιοι που αποφάσισαν να επιστρέψουν στο το τόπο τους στο Σίγρι και να δημιουργήσουν τις δικές τους μπύρες. Το 2018 ίδρυσαν τη «Sigri Brewery» και κυκλοφόρησαν τις δυο πρώτες μπύρες «Sedusa» & «Nissiopi» η ονομασία των οποίων προέκυψε από τα δυο ομώνυμα νησιά που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τον κόλπο Σιγρίου. Ο Χρήστος και η Ειρήνη μας κέρασαν τις μπύρες τους, τις οποίες έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία.
Για τον Prokopis Bantzis πρωτοέμαθα πριν μια δεκαετία, από τη φίλη Ραλλού Τσίγγου Ότι δηλαδή κάπου κοντά στη Θερμή καλλιεργεί ένα μεγάλο ελαιόκτημα αλλά και λαχανικά εφαρμόζοντας τη μέθοδο της Βιοδυναμικής Καλλιέργειας.
Τι είναι αυτή η μέθοδος; Με δυό λόγια, μια πιο ψαγμένη βιολογική καλλιέργεια. Κύρια χαρακτηριστικά της Βιοδυναμικής Καλλιέργειας είναι ότι απαγορεύεται αυστηρά η χρήση χημικών ουσιών (μόνο κάποια ειδικά φυσικά σκευάσματα), υπάρχει ισορροπία μεταξύ των διαφόρων χρήσιμων φυτών / δένδρων και ζιζανίων και οι καλλιεργητικές ασχολίες εναρμονίζονται με τις φάσεις της σελήνης (πχ η φύτευση των φρούτων και των λαχανικών από σπόρους γίνεται καλύτερα 2 ημέρες πριν από ένα νέο φεγγάρι).
Οι βάσεις μπήκαν από τον Αυστριακό φιλόσοφο Rudolf Steiner (1861-1925), εξαπλώθηκε σ’ όλόκληρο τον κόσμο , εξελίχθηκε και πλέον εφαρμόζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες, με μεγαλύτερη επιτυχία, όπως με πληροφόρησε ο Προκόπης, στην Αυστραλία. Γι αυτό και εκείνος μετά από κάποια μαθήματα που παρακολούθησε στην Ελλάδα, δεν δίστασε να επισκεφθεί για κάποιες εβδομάδες την μακρυνή ήπειρο και να μάθει από πρώτο χέρι τις εμπειρίες των ντόπιων κακκιεργητών. Εδώ και χρόνια είναι πιστοποιημένος βιοδυναμικός καλλιεργητής Demeter και η μεγαλύτερη ποσότητα του ελαιολάδου του φεύγει για εξαγωγή στη Δυτική Ευρώπη
Η επόμενη συνάντησή μας;
Ήταν λοιπόν μια από τις πιο επιτυχημένες συναντήσεις το 4ο Open Coffee Mytilene. Κάπου 60 συμμετέχοντες, ενδιαφέροντα θέματα και ομιλητές και στο τέλος αρκετά πηγαδάκια και δικτύωση. Αυτό μας ανοίγει την όρεξη να σχεδιάζουμε από τωρα το 5ο: Προτείνω να ξανασυναντηθούμε τέλη Νοεμβρίου. Να υπενθυμίσω, ότι το Open Coffee Mytilene είναι μια ανοιχτή πρωτοβουλία η οποία έχει ανάγκη από την ενεργή συμμετοχή σας, τόσο σε θέματα διαδικαστικά όσο και σε προτάσεις πρόσκλησης σε ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες, προϊόντα ή υπηρεσίες, που μπορείτε να τις στείλετε σε αυτή τη σελίδα, στο messenger ή με e-mail στο protoulisd@yahoo.com΄.Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε με την ανάρτηση θεμάτων σχετικά με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Καλό μας Φθινόπωρο!
Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στη σελίδα του Facebook του Open Coffee Mytilene καθώς και στο ΝΗΣΙ
hashtags: #open_coffee #open_coffee_Mytilene #startups #innovative #entrepreneurship
YouTube List