top of page
Αναζήτηση

Ολιγαρκής Αφθονία, Έντιμος Πενία ή κάτι άλλο;

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι ζωής στην πόλη, που να είναι αξιοπρεπείς και εφαρμόσιμοι;



Κάποιοι από αυτούς έχουν επισημανθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, μόνο που μάλλον δεν είναι για τα δικά μας κυβικά.. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ζωής των Κυνικών, που πρότειναν την λύση της απλής και λιτής διαβιώσεως, της λεγόμενης " εντίμου πενίας", ενώ πήγε να πλασαριστεί ως εναλλακτική η λεγόμενη "Ολιγαρκής Αφθονία".

Προσωπικά θεωρώ καλύτερη την έννοια της "αυξανόμενης σχετικής αυτάρκειας" . Η επιδίωξη μιας προσωπικής, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης–σχετικής- αυτάρκειας, μέσω του αυτοπεριορισμού των αναγκών και της αυτοεξυπηρέτησης. Αυτό σε αντίθεση με τον κυρίαρχο τρόπο ζωής που μας ωθεί να προμηθευόμαστε τα πάντα από τρίτους.


Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι, μέσα από τη δουλειά και τη προσωπική μας ζωή να γινόμαστε έμπρακτο παράδειγμα ποιοτικής προσφοράς και αλληλεγγύης, που οραματιζόμαστε και απαιτούμε από τη Πολιτεία. Ας αναρωτηθούμε πχ πόσο καλύτερη θα ήταν η κοινωνία μας, αν ο καθένας μας μέσα από τη δουλειά του προσέφερε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αγαθά.

Πρακτικά σημαίνει ότι να προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα όπως:


Να απεξαρτηθούμε -έστω και εν μέρει-, από κάποιες επίπλαστες «ανάγκες» (τσιγάρα, αναψυκτικά, βιντεοπαιγνίδια και χιλιάδες γκάτζετς και μπιχλιμπίδια που μας ενισχύουν το ίματζ εις βάρος της τσέπης, του χρόνου και της υγείας μας) υιοθετώντας ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής και αλλάζοντας καθημερινές συνήθειες

Σταδιακά να αρχίζουμε να μαθαίνουμε να κάνουμε κάποια απλά πράγματα που μας ταιριάζουν : τα μαστορέματα κάθε είδους αποκτούν άλλη αξία όταν τα αντιμετωπίζουμε όχι σαν δουλειές αλλά σαν μια φυσιολογική απασχόληση. Οι αστικοί κήποι, η καλλιέργεια έστω μυρωδικών σε παρτέρια ή και ακόμα σε γλάστρες

Μείωση της διασκέδασης «κατά παραγγελία και επί πληρωμή» και μερική αντικατάστασή της από την αυθόρμητη και την ομαδική (σπιτικό φαγητό, πάρτυ-ρεφενέ κλπ).

Μέσα από την ενεργή συμμετοχή προσφέρουμε εθελοντικά κοινωνικές υπηρεσίες εκεί όπου όπου συμπολίτες μας το χρειάζονται και η Πολιτεία είναι ανίκανη να ανταποκριθεί. Βοηθάμε, συμμετέχουμε, μοιραζόμαστε: Ξαναθυμόμαστε τη παιδική και άδολη μορφή φιλίας όπως και την έγνοια για τον γείτονα και το ζωντάνεμα της γειτονιάς.

Ψάχνουμε πηγές για πραγματικές ευκαιρίες και φτηνές αγορές, σε στοκατζίδικα και εκπτώσεις. Ψάχνουμε για εντελώς δωρεάν προσφορές ειδών ή υπηρεσιών στο Διαδίκτυο , στις μικρές αγγελίες, στις εκδηλώσεις διαφόρων Φορέων κλπ.

Ξανα-ανακαλύπτουμε τις αρχές της ανταλλακτικής οικονομίας: κάθε είδους ανταλλαγή διαφόρων υπηρεσιών και αγαθών , ακόμα και πρωτότυπες όπως μια που είχα διαβάσει σε αγγελία, για ανταλλαγή μίας συσκευής τηλεόρασης με …βάψιμο σαλονιού!


Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι απεμπολούμε τα όνειρά μας, ότι παραιτούμαστε από την προσπάθεια για βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, ότι δεν μας αρέσουν οι έξυπνες και καινοτόμες δράσεις επιχειρηματικότητας. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο εξάλλου!


Τα δικά μας

Ποια είναι η άποψή σου για το θέμα που θίγει το άρθρο; Αν θες, μπορείς να τη μοιραστείς μαζί μας εδώ

96 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page